De meeste ondernemende mensen hebben geen gebrek aan inspiratie en ideeën. Integendeel, ze stromen ervan over. Terwijl ze het ene idee aan het uitwerken zijn, krijgen ze een nieuw idee waar potentieel in zit en beginnen deze dan ook enthousiast uit te werken, waarop ze terug een ander idee krijgen dat ze ook heel interessant vinden en meteen beginnen uitwerken, waarop een volgend idee snel volgt en ga zo nog maar even door.

Op het einde van het jaar blijven ze met heel wat deels uitgewerkte ideeën over. Bitter weinig ideeën haalden echter de eindstreep tot een verkoopbaar product of dienst. Herkenbaar? Focus op één project tegelijkertijd is dan ook essentieel om één idee af te werken en te kunnen lanceren. Sommigen onder ons zijn geboren met dit talent. Anderen kunnen hier wel een duwtje in de rug gebruiken.

De plek waar je werkt en de inrichting ervan hebben al 20 à 30% invloed op je focusgehalte. Het toepassen van de volgende drie eenvoudige tips helpen je hierbij al een eind ver.

Tip 1: Zorg voor ruimte voor je bureau.

De juiste bureaupositie helpt je om productiever te werken. Vaak staat een bureau pal tegen een muur om plaats te besparen in de ruimte. Maar wist je dat je in zo’n zitpositie minder lang geconcentreerd kan werken en minder ideeën krijgt? Wil je productiever werken? Plaats dan je werktafel niet tegen een muur, maar zorg ervoor dat er bij wijze van spreken iemand aan de andere kant van je bureau kan plaats nemen. Ruimte voor je bureau geeft je meer inspiratie en visie dan wanneer je je bureau tegen een muur aan zet.

Tip 2: Zit zoals de koning.

Zit met je rug naar de muur en zorg dat je zicht hebt op de deur – net zoals de koning zit. Dit geeft je onbewust een veiliger gevoel waardoor je langer geconcentreerd kan werken. Zo heb je ook meer controle op alles wat er gebeurt in je werk, je ziet makkelijker opportuniteiten en je merkt sneller waar het zou kunnen mislopen.

 

kantoor_an_sterken_feng_shui

(Kantoor Gommers – fotocredits Valerie Clarysse).

 

Tip 3: Less is more – ook op je werkplek.

Hoe meer visuele ruis rondom je, hoe sneller je wordt afgeleid door zaken die niet echt prioritair zijn, hoe lager je focus. Het oogt geen betoog – en dit heeft niets te maken met Feng Shui, dit is gewoon logisch verstand – dat een ruimte die rust uitstraalt, ook jouw geest rustiger maakt waardoor je je beter kan focussen.

Bekijk even rondom je heen welke visuele ruis jou afleidt (zoals een stapel papieren die je nog moet afwerken, postpakketten die je nog moet uitpakken, dossiers die je nog dient te klasseren, een resem balpennen waarvan je uiteindelijk maar één gebruikt, enz). Haal weg wat je op dit moment niet gebruikt of nodig hebt. Hoe minder visuele ruis rondom je, hoe beter. Je zult merken dat je sneller aan de slag gaat en je je bezighoudt met wat écht prioritair is.

Welke rol speelt de locatie waar je werkt op jouw focusniveau?

Niet enkel een optimaal ingerichte werkplek geeft je meer focus. Maar ook de locatie in je huis of bedrijfsgebouw waar je werkt speelt hierin een belangrijke rol. Waarschijnlijk heb je zelf al gemerkt dat je in de ene ruimte beter werkt dan in de andere? Niet enkel de inrichting van de ruimte heeft hiermee te maken, maar ook de energie in de ruimte.

Onlangs hoorde ik een onderneemster vertellen dat ze een heel mooi ingerichte werkplek heeft maar dat ze er toch niet graag zit. Waarom weet ze niet. Ze werkt liever in haar eetplaats. Haar man begrijpt er niets van maar voor haar voelt deze plek beter aan en kan ze zich er beter concentreren.

En zo is het ook. In de ene ruimte kan je je beter focussen en werk je je to do’s sneller af, in de andere ruimte heb je meer inspiratie en lukt het beter om je ideeën uit te werken terwijl je in andere ruimtes minder productief bent – zelfs al zijn ze mooi ingericht. Misschien voel je dit zelf ook? De energetische blueprint van een huis of kantoorgebouw toont in welke plekken je productiever bent, in welke plekken je meer inspiratie hebt om te bloggen, om te brainstormen of om meer discipline te hebben.

Door deze locaties bewust te benutten, verhoog je je focus & concentratie, krijg je meer energie en inspiratie en verhoog je je werkprestaties al met 10 à 20%. Wie wil dit nu niet?

 

Welke plekken werken beter voor jou? 

Ben je benieuwd welke plekken in jouw huis of kantoorgebouw beter werken voor jou? In de workshop ‘Maak van je werkplek een ware krachtplek’ leer ik je welke plekken goed zijn om te brainstormen, te bloggen, meer discipline te hebben, meer focus of inspiratie te hebben en welke plekken je helpen om meer leiderschap te durven innemen in 2019 zodat jij je doelen dit jaar makkelijker kan realiseren en afwerken.

Deze workshop gaat door op 19 maart van 14u tot 16u30 in Gent.

Zin om te komen? Klik dan hieronder om je meteen in te schrijven. Er is nog een interessante vroegboekkorting indien je je inschrijft voor 28 februari.

Ja, ik wil er graag bij zijn!

Ik wens je alvast veel focus en succes toe!

 

An

 

 

 

Copyright An Sterken – Feng Shui and More