‘Ik moet van mijn madam de wc-bril dichtdoen omdat anders de positieve energie en geld wegstroomt’ hoorde ik onlangs iemand zeggen voor een groep mensen, gevolgd door gelach en gegniffel in de zaal. Uiteraard. Je zou voor minder beginnen lachen en denken dat Feng Shui puur bijgeloof is.

Of nog zo eentje: Je moet de juiste kleuren gebruiken om meer omzet te draaien’.

En vorige week op een barbecue kwam de gastheer zich nogal nerveus verontschuldigen omdat hij de verwelkte bloemen nog niet had vervangen waardoor zijn huis nu niet Feng Shui was…

Eeuwigdurende mythes

Ik hoor deze ‘mythes’ wel vaker. Meestal zijn de personen in kwestie non-believers in Feng Shui.

 • Vaak hadden ze in het verleden een negatieve ervaring met een ‘so-called-Feng-Shui-master-goeroe-specialist-whatever’.
 • Of lazen ze deze ‘tips’ in New Age Feng Shui boeken.
 • Of hebben ze nog niet gehoord waar klassieke Feng Shui WEL over gaat.

Waarover gaat het dan wel? 

Voor iedereen die een trauma heeft opgelopen over die ‘wc-bril-die-altijd-dicht-moet’ of behoort tot één van de andere bovengenoemde categorieën, of als je het gewoon wil weten waarover Feng Shui dan wel gaat, hier komt het:

1. Het gaat over wonen en werken in een omgeving waar je je goed voelt en die jou en je doelen ondersteunen.

 

2. Over de juiste ruimtes om je heen gebruiken.

In de ene ruimte ben je productiever dan in de andere, in een andere ruimte kom je sneller tot rust.

Misschien heb je zelf al gemerkt dat je liever vertoeft in de ene ruimte dan in een andere ruimte zonder dat je hier een verklaring aan kan geven?

Met Feng Shui kan je deze onzichtbare energiepatronen berekenen en kan je nagaan voor welk doel de ruimte het meest geschikt is (slapen, geconcentreerder werken, ontspannen, energie, communiceren, coachen, verkopen, etc.). Zo kan je bewuster je ruimtes om je heen gebruiken, afhankelijk van wat je wenst op dat moment.

 

3. Over Chi flow rondom en in de ruimtes waarin je leeft en werkt.
Hoe meer energie er naar je woon- en werkomgeving stroomt, hoe meer flow je ervaart in je leven, hoe makkelijker je opportuniteiten ziet, hoe vlotter projecten lopen en hoe sneller problemen worden opgelost.

Een concrete case-study:

Onlangs was ik bij een klant. Ze heeft een eigen bedrijf en werkt van thuis uit. Ze vroeg Feng Shui advies omdat ze vond dat ze geen loon naar werken had. Ze werkte hard, ze had goede ideeën (die ze ook uitvoerde), ze onderneemt met hart en ziel, ze legde de juiste contacten, maar het sluiten van deals verliep moeizaam, de resultaten bleven uit.

Niet enkel wat je doet, hoeveel je werkt en je talenten gebruiken is voldoende.

Soms is er maar één blokkerende factor: je woon- en werkomgeving.

Vooraan haar woning was er ruimte genoeg waar de energie zich kon verzamelen. Een goed punt dus. De te hoge beplanting vooraan haar woning echter zorgde ervoor dat de energie niet tot aan haar huis kwam, maar wel bij de buren… Er was dus geen Chi-flow naar het huis toe.

Is er geen natuurlijke Chi-flow naar je werk- en woonomgeving toe? Dan moet je 20 à 30% meer inspanningen doen om resultaten te bereiken op elk vlak (werk, relaties, gezondheid, persoonlijke groei) of merk je dat alles wat je doet moeilijker verloopt.

Ondertussen haalde ze de beplanting weg en paste ze de andere adviezen toe die ze kreeg. Ze liet me onlangs weten dat ze ‘out-of-the-blue’ werd gecontacteerd door een potentiële klant waarmee ze op het punt staat om een groot contract af te sluiten…

Loopt het bij jou vlot? 

Vraag je je nu af of er een goede Chi-flow naar je woning of bedrijf toe is? Check dan even hoe jouw leven verloopt:

 • Wanneer je iets wil opstarten of ondernemen, moet je veel moeite doen om je doel te bereiken?
 • Merk je dat je vaak obstakels en vertragingen hebt?
 • Heb je vaak het gevoel dat je vast zit, dat je leven minder stroomt?
 • Heb je het gevoel dat je eerder blijft stil staan i.p.v. vooruit te gaan in je leven?
 • Blijft je huis er maar rommelig bijliggen? Blijft het niet opgeruimd?
 • Wanneer je thuiskomt, val je in een pudding? Heb je geen energie meer?
 • Krijg je vaak te horen dat je bedrijf of huis moeilijk vindbaar is of dat mensen er zo voorbij rijden?

Antwoord je vaak met ja op deze vragen?
Dan zijn dit zijn signalen die erop wijzen dat er geen of weinig energie naar je woning toe komt.

Pak dan je voorkant aan. Bekijk wat er voor je woning en voordeur staat. Zijn er elementen die de Chi-flow naar de voorkant toe blokkeren? Zoals hoge struiken of te hoge bomen? Haal deze dan weg zodat de Chi makkelijker binnen kan. Maak ruimte vooraan. Houd de beplanting laag vooraan.

(Ps: Hoe meer ruimte er is tussen de tuingrens en de voorgevel, hoe hoger de beplanting mag zijn).

Hoe weet je nu of je Feng Shui goed zit? 

Of je nu je wc-bril al dan niet dicht doet, maakt niet uit. Je hebt waarschijnlijk zelf al gemerkt dat dit niet meer positieve energie in je leven brengt. (Wel is het zo dat de meeste mensen het fijn vinden om in een toilet binnen te komen waar de wc-bril dicht is. Niet omdat het geld wegstroomt – da’s echt van de pot gerukt. Enkel omdat het leuker is om een wc-deksel te zien bij het binnen komen i.p.v. een wc pot met de vaak bijhorende chocolakleurige remsporen).

Of je nu verwelkte bloemen enkele dagen te lang in je huis laat staan deselnietemin. Je gaat er niet van dood. Je krijgt er geen slechte feng shui van. Vervang ze gewoon.

Maar kijk hoe jij je voelt thuis en op je werkplek.

 • Voel je je over het algemeen goed? Loopt je leven vlot? Gaat wat je onderneemt vooruit? Dan zit je Feng Shui wel goed. Geniet ervan!
 • Kan het beter? Bekijk dan je huis en bedrijf vanuit Feng Shui oogpunt. Je woon- en werkomgeving zijn een reflectie van hoe je je voelt en hoe je leven loopt. Door (vaak kleine) veranderingen aan te brengen in je omgeving verandert de energie waarmee je je omringt en dus ook je leven en hoe je je voelt.

Feng Shui for life. 

 • Wil je hier meer over leren?
 • Wil je je woon- en werkomgeving bewuster gaan gebruiken als tool voor verandering en meer flow in je leven?

Kom dan naar de Feng Shui Winter School

 • Je leert er hoe je de ruimtes rondom je heen bewuster kan gebruiken en inrichten voor meer rust, energie, inspiratie, focus en vooruitgang.
 • Je krijgt tools aangereikt die je de rest van je leven kan gebruiken om meer flow te creëren op eender welk moment, in eender welk huis.
 • Na afloop van deze vierdaagse kijk je met een gans andere blik naar je huis en je leven.

Klik hier om de brochure met alle info en details te ontvangen of klik hier om je aan te melden.